HelmiAmanda

6.9.2013


Artek Vitralle

Artek on myyty Vitra AG:lle. Vitra on vuonna 1950 perustettu sveitsiläinen perheyhtiö. Sen kokoelmiin kuuluu mm. Charles ja Ray Eamesin ja Verner Pantonin klassikot.

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Aikaisemminhan Artekin on omistanut yksityinen, ruotsalainen, sijoitusyhtiö Proventus. Uusi omistaja on huonekaluvalmistaja, joten se ainakin on positiivista. Helsingin Sanomien mukaan Vitra suunnittelee myös ottavansa tuotantoon lisää Alvar Aallon vielä paperilla olevia huonekaluja. Hyvä homma!

Artek myös jatkaa Helsingin Sanomien mukaan ainakin toistaiseksi omana yhtiönään. ”Mahdollisia toiminnallisia synergioita tullaan kartoittamaan jatkossa”, yhtiöiden julkistamassa tiedotteessa sanotaan. Mitä tämä sitten tulevaisuudessa tarkoittaneekaan?

Artekin Aallon huonekaluja valmistetaan Huonekalutehdas Korhosella, joka sijaitsee Kaarinassa, Turun naapurissa. Taivutetun koivun valmistus jää edelleen Suomeen. (Toivottavasti pitkäksikin aikaa.) Todennäköisesti Aallon klassikkohuonekalujen valmistus jatkuu edelleen Suomessa myös tulevaisuudessa. Mm. Aallon suunnittelemien jakkaroiden jalkojen tekeminen vaatii osaamista, jota ei ole helppo kopioida halpatuontimaissa.

Uusi omistaja toivottavasti helpottaa Artekin tuotteiden maailmanvalloitusta. Ainakin Vitralla on kokemusta aiheesta. Artek edustaa Aallon lisäksi mm. Ilmari Tapiovaaran, Tapio Wirkkalan ja Eero Aarnion huonekaluja ja valaisimia.

Yhdistymisen kunniaksi, Artek tarjoaa Artekin omissa myymälöissä (Eteläesplanadi 18, Helsinki ja Linnankatu 3, Turku) erikoistarjouksia. Nyt saa mm. Vitran Hang It All -seinänaulakon 250 eurolla (ovh. 315 e) ja Uten Silo II -lokerikkoa 265 eurolla (ovh. 332 e).

Vitran Hang it All, Ray ja Charles Eames.

Vitran Hang it All, Ray ja Charles Eames.

Vitran Uten.Silo, Dorothee Becker.

Vitran Uten.Silo, Dorothee Becker.

Myös DSR- ja DSW-tuolit ovat tarjouksessa. Artekin tuotteista tarjouksessa on mm. Alvar Aallon tuoli 611, ritiläpenkki 153A, Kanto-lehtiteline sekä Aallon nojatuoli 400 eli tankki tuoli.

Uskoisin, että Artekin myynti Vitralle on hyvä juttu. Eihän Artek ole enää kahteenkymmeneen vuoteen ollut suomalaisten omistuksessa, joten suuresta ”kansallisomaisuuden” ryöstöstä ei tässä ole kysymys. :)

Hyvää viikonloppua, vaikka tällä viikolla Nokia myytiinkin Microsoftille ja Artek Vitralle. : )

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


yksi × 4 =